COMUNICAT DE PRESĂ

#stART Baroque||Urban – prima expoziție cu și pentru copii la Timișoara

 

Expoziția #stART Baroque||Urban va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 12:00, la librăria Cărturești Timișoara (str. Florimund Mercy nr. 7 ) și este prima expoziție dedicată copiilor care au participat la workshopurile gratuite de inițiere în artă, coordonate de Andreea Foanene – artist vizual și teoretician de artă (workshop de colaj), Andreea Trance – artist ceramist (workshop de modelaj) și  Sebastian Dobrescu – actor, regizor (workshop de teatru). Scopul acestor workshop-uri este de a dezvolta capacitățile critice și creative ale copiilor într-un mod informal, prin antrenarea capacității și expresivității proprii. Fiecare lecție de “istorie a artei” a fost dublată de experimente artistice practice.

Arta și experiența artistică sunt un fenomen interior, care lucrează cu intelectul la un nivel profund, care nu mai depinde de nivelul de pregătire, de bogăția și valoarea cunoștințelor, fiind, de fapt, o întâlnire care lucrează cu afectele, înainte de a lucra cu mintea. Iar acest lucru trebuie re-învățat, însă nu din privința unei arte care se adresează sufletului, ci din perspectiva unui suflet care a fost de la bun început deschis experienței artistice. Pe parcursul celor patru săptămâni, cei 30 de participanți au avut oportunitatea de a fi ei înșiși protagoniștii unui circuit de artă: de la dobândirea cunoștințelor teoretice, la operațiunile practice și la prima expoziție în care își vor prezenta lucrările în fața publicului. Desigur că acesta este doar un prim pas în minunata lume a artei, dar am descoperit că talentul și pasiunea micuților din programul #stART sunt o dovadă a faptului că prin joc, exerciții de imaginație și o minte receptivă, arta este o experiență deschisă tuturor.

Un aport decisiv în acest sens l-au avut, desigur, coordonatorii programului, care au reușit într-o manieră ludică și creativă să îi introducă pe cei mici în tainele artei:

VIZIUNE – Atelierul de desen/colaj, coordonat de artista Andreea Foanene, le oferă copiilor noi perspective asupra modului în care privesc lumea din jurul lor, dar și a celui în care își exprimă trăirile interioare prin intermediul formei și al culorii. În acest mod, ei și-au dezvoltat creativitatea, inteligența și talentul artistic.

CUNOAȘTERE – modelajul, sub îndrumarea talentatei Andreea Trance este mijlocul prin care copiii pot experimenta mai profund relația cu materia și felul în care aceasta poate deveni suport pentru expresia propriilor idei artistice.

COMUNICARE – Actoria, în înțelesul larg al acestei îndeletniciri, înseamnă abilitatea de a înfățișa alte personaje în contexte de obicei extraordinare, dar, conform lui Sebastian Dobrescu de la Teatrul Labirint Asylum, fundația pleacă de la relaționare și dialog. Copiii au învățat, astfel, cum să stabilească o legătură cu un partener, cum să comunice cu el, să scape de inhibiții și să poată vorbi liber în public.

 

Organizatori: META Spatiu, Asociația Festivalul Baroc Timisoara, Casa de Cultura a Studentilor Timisoara

Proiect realizat cu sprijinul: BRD Groupe Societe Generale, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Parteneri: Cărtureşti Timişoara, In-tuition.ro, Stiri Pentru Copii, Teatrul Labirint Asylum, Revista METAzine, Revista Altfel